Atölye

10. Dönem başvuruları başladı.
Ekibimiz

10. Dönem 2024 - 2025

FERDA BÜTÜN

EĞİTİM REHBERİ ATÖLYESİ

Caddede bir resmi geçit vardı ve bunu seyreden kalabalığın arasından birisinin şöyle bağırdığı duyuldu: “Akılsızlar dikkat edin, yanlış yolda yürüyorsunuz. Bu cadde bir yere gitmiyor, çıkmaz.” Yürüyüşçüler dudu… telaşlandı… “Fakat nasıl olur?” diye düşündüler; hepsi birlikte ön taraflara baktı, uzun boylu, gururlu ve yakışıklı liderleri ilerlemekteydi.

“Doğru yolda gidiyor olmalı” diye düşündüler, “Çünkü bakın ne kadar da iyi yürüyor! Bakın ne kadar uzun görünüyor! Evet, kesinlikle doğru yolda gidiyor!”

… ve yürümeye devam ettiler.

Yakışıklı lider durakladı.. telaşlandı.. “Fakat bu nasıl olur?” diye düşündü ve arkaya bir göz attı.

“Doğru yolda gidiyor olmalıyım” diye düşündü, “Çünkü bakın beni kaç kişi takip ediyor. Ooo evet, kesinlikle doğru yolda gidiyorum”

… ve yürüyüşe devam etti.

Ferda Bütün’le Eğitim Rehberi Atölyesinde insana temas ederken veya toplumla kuracağımız iletişimde sağlıklı ve maruf üzere bir iletişim ve eğitim nasıl kurulabilir? Dinamik zihin nasıl inşa edilmeli? Uyanık bir zihin ve gerek lider gerekse ilkeler/ idealler merkeze alınarak kurulacak bir eğitimin imkanları neler? Hayatın doğal akışı içerisinde eğitim nasıl süreğen ve süreklilik kazanır gibi ve daha nice sorulara cevap aranacaktır. Soru ve düşüncelerinizi Ferda Bütün ile birlikte bu atölyede ele alacaksınız.

SERCAN ÜNĞAN

ÜTOPYA VE DİSTOPYALAR

Gerçeklik kendisine kayıtsız kalan, kendisinden uzaklaşan toplumları affetmez; bir anda tarihin içindeki en derin dışına atar. Kakafoni gibi görünen bu ifade şunu yansıtır aslında; biyolojik olarak varsın ama etki değer olarak bir o kadar zamanın dışındasın, yani yoksun.

Ütopya ve distopya bir yanıyla güçlü edebi ürünler. Birbirine zıt gibi görünen ama birbirine çok yakın dünyalar… Bir ütopyanın distopik bir dünyaya dönüşmesi an meselesi denebilir.

‘İyi’de veya ‘kötü’de ‘bu kadar da olmaz’ dedirten fakat zaman içerisinde gerçekliğe yaklaşmış metinler ütopik ve distopik metinler.

Gerçeklikle bağlantısı olan ama direk gerçekliğin kendisi olmayan, olamayan ‘iyi yer’ ama ‘yok yer’ ütopya; ‘kötü durum’ ama ‘yok durum’ distopya!

Sercan Ünğan ile Ütopya ve Distopya edebiyatını tanıtacak bu atölyede; bu yazınları ortaya çıkaran dünyayı tanımaya yaklaşacaksınız.

FERHAT KOÇ

ADALETİN MAHİYETİNİ ANLAMA

Tarih boyu tartışılan, ne olduğunu hakkında ortak bir tanım getirilemese de herkesin özlem duyduğu bir kavram ‘Adalet’. Gerçekten tahakkuk ettiğinde, bir de talep edeni zıddına hükmetse, özlem duyup talep edenlerin kaçta kaçı Hz. Adaleti ayakta büyük bir rıza ile karşılar, bilinmez.

Adaletin ne olduğunu tanımlayamasak da adaletsizlik konusunda net ifadeler kullanabilmekteyiz: “Adil değilsin’.

Ferhat Koç ile bu Atölyede bazı sorular soracak ve birlikte cevap arayacaksınız. Bu sorulardan bazıları: Yasallıkla adalet nasıl ayrıştırılmalı? Ahlaktan ayrı bir adalet olabilir mi? Adil insan, adil devlet ve bizzat Adalet nedir?

Atölye Çalışmaları

Kınalızâde Ali Çelebi’nin (ö. 1559)

Büyük Osmanlı âlimi, düşünürü ve kadısı Kınalızâde Ali Çelebi’nin (ö. 1559) kaleme aldığı Ahlâk-ı Alâî, İslam ahlâk düşüncesi tarihinde önemli bir yer işgal etmektedir.

Raci el-Farûki (ö.1986)

Tevhid Kitabı Üzerinden Dini Tecrübenin Özü-İslam’ın Özü-Tarih İlkesi- Bilgi İlkesi-Metafizik İlkesi üzerine değerlendirme